Essentiaalinen vapina. Potilaan Lääkärilehti

Essentiaalinen (”itsesyntyinen”) vapina

Essentiaalinen vapina

Parkinson-potilailla pään alueella vapisevat yleensä vain suu ja leuka, ja koko pää vapisee ainoastaan taudin edenneessä muodossa. Oireina on ajan mittaan paheneva rytminen tärinä. Alkoholismi, liiallinen alkoholinkäyttö, tai alkoholi peruuttaminen voi tappaa tiettyjä hermosoluja, mikä vapina, varsinkin kädessä. Yleisin vapinasairaus on essentiaalinen vapina, joka usein on periytyv. Ne tärisevät, vaikken ole mitenkään hermostunut.

Next

Mitkä ovat eri vapina?

Essentiaalinen vapina

Hoito Tyypillisen essentiaalisen vapinan toteamiseen ei tarvita laboratoriokokeita tai kuvantamistutkimuksia, vaan diagnoosi voidan tehdä vastaanottohuoneessa potilaan haastattelun ja tutkimisen perusteella. Parkinsonin vapina aiheutuu vahinkoa rakenteita aivoissa, jotka hallitsevat liikkeitä. Parhaiten hoito tehoaa käsivapinaan, mutta pään vapinaan teho on vaatimaton. Jos oireissa on epätyypillisiä piirteitä, lääkäri voi pyytää lisätutkimuksia varmistaakseen, ettei vapinan syynä ole muita sairauksia. Siinä kädessä, josta oireet ovat alkaneet, vapina yleensä pysyy vaikeampioireisena. Ortostaattinen vapina on tunnusomaista se, rytminen lihassupistukset, joita esiintyy jaloissa ja runko heti seistyään.

Next

Essentiaalinen vapina, essentiaalinen (toisesta sairaudesta tai ulkoisesta tekijästä riippumaton) vapina kuvattiin peruspiirteiltään ensimmäisen

Essentiaalinen vapina

Essentiaalista vapinaa on pidetty hyvänlaatuisena ja yksioireisena vaivana, jonka haitta-aste ei ole merkittävä. Korostuu varmaan kun oon hermostonut tai. Vaikeimmillaan vapina ilmenee myös lepovapinana istuessa vapinan laajuus yli 4 cm. Miten vapinaa voi lievittää kotikonstein? Tavallisesti vapina alkaa toispuoleisesti niin, että vain toinen käsi vapisee jotakin tehdessä. Jo puhjenneessa sairaudessa kofeiinipitoisten juomien, stressin ja vapinaa aiheuttavien lääkkeiden käytön välttämisestä voi olla hyötyä. Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää muita lääkkeitä.

Next

Essentiaali vapina

Essentiaalinen vapina

Kun yhteistä geenivikaa ei ole löytynyt, ei geenitutkimuksia ole tarpeen tehdä. Joskus alaleuka ja huulet voivat vapista, mutta pää ei juuri koskaan. Monissa ammateissa vaikeaoireinen vapina voi aiheuttaa työkyvyttömyyden. Kohtaukset ilmenevät tavallisesti symmetrisesti ja tauoin. Jos vapina on ollut toispuoleista, se leviää kumpaankin käteen yleensä kolmen vuoden kuluessa lähes kaikilla. Kädet ovat useimmiten vaikuttaa, mutta pää, ääni, kieli, jalat, ja runko voivat myös olla mukana, tyypillisesti vähemmässä määrin kuin käsiä. Kaikilla potilailla on käsien vapinaa, joka voi haitata päivittäisiä toimintoja kuten syömistä, juomista ja kirjoittamista.

Next

Mitkä ovat eri vapina?

Essentiaalinen vapina

Heidin kotialbumi Kun Heidi Matinlassin, 55, kädet alkoivat vapista parikymppisenä, hän osasi jo arvata, mistä oli kysymys. Ensimmäisen kerran essentiaalinen vapina kuvattiin 1887 ja termi vakiintui diagnoosiksi vasta noin 60 vuotta sitten. Kun hyvinkin varmat ja esiintymiskykyiset ihmiset vapisevat yllättäen ja läikyttävät kahvin päälleen, sen seurauksena he saattavat alkaa karttamaan yhteisiä kahvikuppihetkiä eli asiasta saattaa kehittyä heille henkinen stressi, ns. Asiantuntijana neurologian erikoislääkäri Petra Keski-Säntti Terveystalo. Ihminen voi hävetä vapinaa lisäksi niin paljon, että välttelee sosiaalisia tilanteita, Kärppä kertoo.

Next

Potilaan Lääkärilehti

Essentiaalinen vapina

Essentiaalinen vapina on paljon yleisempi vapinan aiheuttaja kuin. Vapina voi myös pysyä vuosia ennallaan ja korostua vasta vanhuudessa. Henkilö näyttää ikään kuin nyökkäävän tai pudistavan päätään myöntymisen tai kieltäytymisen merkiksi. Tällöin olen yksin, eikä kyse ole siis sosiaalisessa tilanteessa jännittämisestä, ja kädet tärisevät silti. Liikevapina on tyypillinen essentiaalisen vapinan oire, mutta se voi liittyä myös muihin sairauksiin. Siihen liittyy usein kaatumisen pelkoa. Eniten Heidiä vaivaa ihmisten suhtautuminen.

Next